Jak se zbavit tuku – pravda o zbavování se tělesného tuku

Existuje milion důvodů, proč se lidem nedaří zbavit se tuku, ale někde nad tím vším chybí porozumění základním principům jak se zbavit tělesného tuku.

Pojďme začít seznamem věcí, které NEZPŮSOBUJÍ ztrátu tuku.

Věci, které nezpůsobují ztrátu tuku:

  • Jezení zdravě.
  • Jezení „čistě.”
  • Jezení méně sacharidů.
  • Jezení méně tuků.
  • Jezení fast foodu.
  • Jezení 6 menších jídel denně/každé 3 hodiny.
  • Žádné jídlo po 7 hodině večer.
  • Kardio.
  • Posilovací trénink.
  • Budování svalů nebo síly.
  • A mnoho dalšího.

Tyto věci vám určitě POMŮŽOU zhubnout. Ale sama o sobě žádná z těchto věcí skutečně nezpůsobuje ztrátu tělesného tuku.

Nikdy nezpůsobovaly a nikdy způsobovat nebudou. Ve skutečnosti nepotřebujete splnit ani jednu z těchto věcí. Můžete dělat pravý opak a stejně se zbavit tuku, pokud dodržíte jednu jedinou zásadní věc.

Co je to za věc? Co skutečně způsobuje ztrátu tuku? Pojďme to zjistit…

Jak se zbavit tuku: Jeden bezpodmínečný požadavek

Jednoduše řečeno…kalorický deficit. To je vědecky prokázané ,, tajemství,, jak se zbavit tuku. Jiný (přirozený) způsob neexistuje.

Co je to vlastně ten kalorický deficit? To je stav, který nastane, když spálíte více kalorií, než přijmete (nebo přijmete méně kalorií, než spálíte. V podstatě je to ta samá věc).

V podstatě každý člověk má jedinečný energetický příjem pro udržení hmotnosti. To je množství kalorií, které vaše tělo potřebuje každý den pro přeměnu na energii, aby mohlo vykonávat všechny požadavky. Od intenzivního cvičení jako je kardio nebo silový trénink, po každodenní činnosti jako je čistění zubů, oblékání se a různé fyziologické funkce, které nás drží naživu ( trávení,dýchání,atd…).

Kalorie je to, co naše tělo využívá pro energii na vykonávání všech věcí a my našemu tělu tyto kalorie poskytujeme skrz jídlo které jíme. Výsledkem mohou být 3 věci…

3 scénáře kalorického příjmu

  1. Pokud sníme STEJNÉ množství kalorií, které naše tělo potřebuje pro energii každý den, zůstaneme na našem energetickém výdeji pro udržení hmotnosti. Naše váha zůstane stejná, protože všechny kalorie, které potřebujeme, byly využity. Nic navíc ani méně.
  2. Když překročíme toto množství a přijmeme VÍCE kalorií, než naše tělo potřebuje, všechny kalorie navíc, které nebyly spáleny budou uloženy v našem těle pro pozdější využití. A hádejte, v jaké formě jsou nejčastěji uloženy? Správně..tuk! Toto je známé jako kalorický přebytek a je to ta jediná příčina nabírání tuku.
  3. Ale pokud nás zajímá opak…kalorický deficit. Ten nastane, když přijmeme MÉNĚ kalorií, než je náš energetický příjem pro udržení hmotnosti. Co se potom stane je to, že je naše tělo nuceno najít nějaký další zdroj energie namísto chybějících kalorií. A hádejte, který zdroj to nejčastěji bývá? Ano..náš vlastní uložený tuk. A to je jediná příčina ztráty tělesného tuku.

Takže pokud udržujete vaši současnou tělesnou hmotnost příjmem 2500 kalorií za den (pouze příklad), naberete hmotnost (většinu ve formě tuku ),pokud přijmete 3000 kalorií za den. Ale snížili by jste hmotnost ( většinou z uloženého tuku ),pokud byste za den přijmuli jen 2000 kalorií.

Všechno tohle je dané nezávisle na zdroji kalorií (sacharidy, bílkoviny, tuky, zdravé, nezdravé,atd..) nebo na tom kdy/jak jsou přijímány (po 7 hodině večer, ráno, každé 2 hodiny, 3 jídla denně,atd..).

Cvičení může také hrát roli

Chápete, jak to funguje? Toto jsou prokázané principy toho jak se zbavit tuku a to byl jednoduchý příklad jak vytvořit potřebný kalorický deficit pouze za pomoci vaší diety. (příjmem méně kalorií). Stejný deficit může být vytvořen i za pomoci cvičení (spálením více kalorií).

Takže stále můžete sníst 2500 kalorií za den jako v předešlém příkladu, ale potom 500 kalorií spálit cvičením a tím vytvoříte deficit. Obě možnosti jsou účinné pro shazování tuku stejně jako třetí možnost kombinací obojího (diety A cvičení).

Nezáleží tedy, který způsob si zvolíte, pouze musí být VŽDY zachován ten jediný a nejdůležitější požadavek-KALORICKÝ DEFICIT. Nic jiného nefunguje.

Ale jak tedy ostatní diety na hubnutí fungují?

Tady se dostáváme k tomu, kde spousta tvrdohlavých, neinformovaných nebo jen hloupých lidí zmiňuje ostatní diety, které vždy způsobují ztrátu tuku a nemají nic společného s vytvářením kalorického deficitu.

Myslím lidi, kteří hubnou na nízko sacharidových dietách, nízkotučných dietách,paleo dietách, vegetariánských dietách, dietách umožňujících konzumaci pouze průmyslově nezpracovaných potravin, jezení v určitou denní dobu a spoustě dalších metod, kromě podmínky vytvoření kalorického deficitu. A přesto toto vše jim pomohlo zbavit se tuku.

Tak jak to vlastně je? Jak je to možné? Pokud by byl kalorický deficit jediný požadavek pro ztrátu tuku a žádná z těchto diet nemá s kalorickým deficitem nic společného, jak to že i přes to fungují?

Jde o to, že všechny tyto diety a metody vám jen nepřímo vytvářejí kalorický deficit.

Každá dieta, která vám pomohla zbavit se tuku vám pouze pomohla vytvořit kalorický deficit a tím způsobit úbytek na váze. A to je fakt. Neexistuje NIC jiného, co by to způsobilo. Toto je vědecky dokázání princip fungování lidského těla. Přijaté kalorie vs vydané kalorie (přijatá energie vs vydaná energie=zákon termodynamiky) je vždycky základ pro ztrátu tuku (nebo nabrání).

Tyto diety a metody nikdy nepřiznají nebo neřeknou, že prostě jen musíte jíst méně kalorií (z části proto, že to narušuje jejich reklamní trik, z části proto, že lidé nechtějí slyšet, že musí počítat kalorie nebo jich jíst méně a z části také proto, že je těžké vydělat na něčem, co je prosté, jasné a zadarmo).

Ale každá účinná dieta vám pomůže zhubnout, protože způsobí redukci příjmu kalorií. Například…

  • Jezení méně sacharidů znamená, že jíte méně kalorií.
  • Jezení méně tuku znamená, že jíte méně kalorií.
  • Jezení méně fastfoodvého jídla znamená, že jíte méně kalorií.
  • Jezení méně obilovin znamená, že jíte méně kalorií.
  • Najezení po 7 hodině večer znamená, že jíte méně kalorií.
  • Veganská strava,paleo dieta a další podobné diety vylučují jídla, která normálně jíte a to znamená, že jíte méně kalorií.

Poznáváte to? Každý jednotlivý příklad končí tím, že jíte méně kalorií. A jako kouzlem ztratíte tuk. Ale v čem se někteří lidé mýlí, je to, že se domnívají, že omezením příjmu sacharidů, tuků, cukru, obilovin. Jezení po 7 večer a podobně způsobí samotnou ztrátu tuku.

Bylo to pouze omezení příjmu kalorií, které nepřímo způsobilo úbytek hmotnosti. Samozřejmě, že tyto diety jsou to, co způsobilo vytvoření kalorického deficitu, ale samotný deficit způsobil, že jste zbavili tuku.

Existuje mnoho způsobů jak vytvořit kalorický deficit…zvolte si ten nejpříjemnější pro vás

A nyní důkazy toho, že co jsme si doposud řekli je pravda založena na faktech…

Zde jsou některé příklady….

  • Metabolické účinky a účinky na chování při vysoko sacharózové dietě během hubnutí

Tato studie zkoumala 2 skupiny žen používající podobnou dietu (pod jejich energetickým příjmem pro udržení hmotnosti-tak, aby byl vytvořen kalorický deficit). Jediný rozdíl byl v tom, že 43% z denního kalorického příjmu první skupiny pocházel ze sacharózy (stolní cukr) zatímco u druhé skupiny to byla pouze 4% kalorií ze sacharózy. Hádejte, co se stalo. Navzdory tomu, že jedna skupina měla VELMI vysoký příjem cukrů a druhá skupina přijímala málo cukrů, obě skupiny ztratili stejnou hmotnost a množství tělesného tuku. Proč? Protože to co způsobuje ztrátu tuku není zdroj z kterého kalorie pocházejí, ale přítomnost kalorického deficitu.

  • Zvýšený počet jídel nezvyšuje úbytek na hmotnosti

V této studii bylo 16 mužů a žen s nadváhou rozděleno do 2 skupin. Každá osoba v jednotlivé skupině vytvořila stejný kalorický deficit a přijímala stejné množství kalorií po dobu 8 týdnů. Nicméně jedna skupina jedla 3 jídla denně a druhá skupina jedla 6 jídel denně. Hádejte, co se stalo. Všichni shodili stejnou hmotnost. Tato studie ukázala, že nebyl žádný rozdíl v úbytku váhy. Proč? Protože počet konzumovaných jídel za den nemá vliv na vaši ztrátu tuku nebo přírůstek na váze. To způsobují pouze kalorie.

  • Porovnání nízko sacharidové/vysokotučné diety a vysoko sacharidové/nízkotučné diety

Při této studii byl 83 lidem určen jejich denní energetický příjem pro udržení hmotnosti a poté jim byl vytvořen 30% kalorický deficit. Pak byly rozděleny do 3 skupin. U první skupiny,4% z celkového množství kalorií pocházelo ze sacharidů. U druhé skupiny pocházelo ze sacharidů 50% z jejich celkového množství kalorií. A u třetí skupiny to bylo 70% sacharidů z celkového množství kalorií. A co se stalo tady? I přesto, že někteří lidé jedli NÍZKO SACHARIDOVOU dietu a další VYSOKO SACHARIDOVOU dietu.…všichni shodili stejnou hmotnost a množství tělesného tuku. Proč? Protože nízko sacharidová nebo vysoko sacharidová dieta není to, co způsobuje ztrátu tuku. Jsou to kalorie bez ohledu na to, kolik jich pochází ze sacharidů.

  • Podobný úbytek hmotnosti kombinací nízko energetických jídel nebo vyvážených diet

Tato studie rozdělila 54 obézních lidí na dvě skupiny, které byly obě na nízko kalorických dietách (byl vytvořen kalorický deficit) a byly krmeny stejným procentem bílkovin, tuků a cukrů. Nicméně jedné skupině byla podávána více vyvážená dieta skládající se z jídel obsahující bílkoviny, tuky a sacharidy, zatímco druhá skupina dostávala kalorie ze sacharidů a tuků odděleně, tak aby nebyly obsaženy ve stejném jídle. A výsledek? Všichni ztratili stejnou hmotnost a množství tělesného tuku. Proč? Protože způsob jakým kombinujete jídla a přijímáte vaše denní množství kalorií nezpůsobuje ztrátu tuku. To dělá kalorický deficit.

  • Ztráta tuku závisí pouze na energetickém deficitu, nezávisle na metodě hubnutí

V této studii byly subjekty rozděleny do 2 skupin a oběma skupinám byl vytvořen stejný kalorický deficit. ALE v čem se lišily, byl způsob vytvoření kalorického deficitu. Jedna skupina ho dosáhla přijímáním méně kalorií (pouze dieta ),ale druhá skupina dosáhla kalorického deficitu snížením množství kalorií A spalováním kalorií pomocí kardia (kombinací diety a cvičení). Ale celkový týdenní kalorický deficit byl u obou skupin stejný. Jak to dopadlo? Všichni ztratili stejnou hmotnost a množství tuku. Proč? Protože kalorický deficit je kalorický deficit bez ohledu na to, jestli tyto kalorie spálíte pomocí cvičení nebo jich jen sníte méně. Ztráta tuku není o způsobu, jak vytvoříte kalorický deficit, ale pouze o deficitu samotném.

Tyčinková dieta

V roce 2010, Mark Haub ( který je profesorem výživy lidí na Kansaské univerzitě) chtěl dokázat, že ztráta a přírůstek tuku je vždy důsledkem poměru přijatých a spálených kalorií a že kalorický deficit VŽDY způsobí ztrátu tuku bez ohledu na druh jídla, z kterého kalorie pocházejí.

Konktrétně, Mark podstoupil 10-ti týdenní dietu složenou zejména z rychlého občerstvení. Tyčinky, sušenky,oplatky,cereální koláčky a další vysoce zpracované jídlo, které je nutričně chudé a naládované jednoduchými cukry a ,,špatnými,, tuky známé jako ,,bufetové jídlo,,.

Ale také vytvořil kalorický deficit.

Snížil množství kalorií z 2600 (jeho energetický příjem pro udržení hmotnosti) na 1800 kalorií denně. Většina z těchto 1800 kalorií pocházela z bufetového jídla.

Výsledek? Shodil přes 12 kilogramů a snížil jeho procento tělesného tuku z 33.4% na 24.9%.

Závěr? Kalorický deficit je jediná příčina ztráty tuku. I když tyto kalorie pocházejí z toho nejhoršího zdroje, STÁLE ztratíte tuk. Nezáleží na zdroji nebo kvalitě jídla a kaloriích, které poskytují. Je to pouze o jejich celkovém množství.

Opak je také pravdou

A i když Mark pravděpodobně neudělal opačnou verzi jeho experimentu, opak by byl také pravdou. Myšleno, že vytvoření kalorického přebytku bez ohledu na původ kalorií, VŽDY povede k přírůstu hmotnosti (většinou ve formě tělesného tuku).

To je pravda, bez ohledu na to, jestli tyto kalorie pocházejí z toho nejzdravějšího jídla nebo z bufetového jídla, které Mark jedl během jeho experimentu. To na čem záleží je samotný kalorický přebytek, ne druh kalorií, z kterých pochází.

Jinak řečeno, zdravé a ,,čisté,, jídlo vám způsobí nabrání tělesného tuku stejně jako konzumace bufetového a nezdravého jídla.

Tento příklad je extrémní, ale výstižný

Ano, to co Mark udělal, bylo skutečně extrémní a nikomu neporučuji, aby se takto stravoval. Já osobně jsem pro příjem dostatečného množství bílkovin, tuků a sacharidů z kvalitních a přírodních zdrojů a konzumaci klasického bufetového jídla udržované na příjemném minimu.

Nezáleží na tom, co jíte, kdy nebo jak jíte. Je to VŽDY o tom KOLIK jíte.

Shrnutí ztráty tuku

Takže, pro všechny, kteří se chtějí zbavit tuku…vytvořte kalorický deficit. To je JEDINÉ, co FUNGUJE.

Samozřejmě je milion dalších věcí, které hrají důležitou roli při úspěšné ztrátě tělesného tuku (a také udržování svalové hmoty a zdravém stravování) a také milion způsobů, jak vytvořit kalorický deficit v té nejlepší a nejpříjemnější formě pro vás.

Nicméně pointa je ta, že to vše je úplně bezvýznamné, pokud je váš cíl ztráta hmotnosti a tělesného tuku a kalorický deficit není přítomen.

Každý kdo nesouhlasí nebo vám tvrdí něco jiného se většinou mýlí nebo se vám jen snaží něco prodat. Takové lidi ignorujte.

Autor: Jay

Přeložil: Bob