Proč někteří lidé trpí intolerancí laktózy?

Mléko. Někdo ho miluje, jiný nenávidí a někdo má problémy s jeho trávením. Dnes zjistíme, proč jsou někteří lidé intolerantní k laktóze a jiní ne.

Proč má někdo intoleranci laktózy?

Když jsme byli mladší, mléko bylo většinou základní součástí našich životů. Co by bez něj byla naše cereální snídaně? Nechat rozpustit kakao a obarvit mléko do hněda a potom vypít lahodné,, čokoládové,, mléko bylo ( a pro mnohé stále je) ranní potěšení. V určitém věku-většinou v pubertě, část populace začala cítit vzrůstající nevolnost nebo nadýmání po vypití několika sklenic mléka. Staly se intolerantní k laktóze.

Chybějící laktáza

Důvodem je chybějící enzym laktáza, který je zodpovědný za rozklad laktózy (mléčný cukr) ve vašich střevech. Vědci zjistili, že u většiny lidí jak stárnou, se rozvine přinejmenším určitý stupeň intolerance.

Proč ztrácíme tuto schopnost zůstává stále trochu záhadou. Většina vědců věří, že my všichni jsme původně ztratili schopnost trávit laktózu, jak stárneme a díky současné mírné genetické mutaci byl gen produkující laktázu ponechán ,,zapnut,, po celou dobu dospělosti.

Ti, kteří trpí intolerancí laktózy budou nadále produkovat laktázu, ale v podstatně menším množství. Snížená produkce potom dosáhne takové úrovně, při které již váš zažívací trakt nebude moci dále štěpit laktózu a ta projde nestrávená přes vaše tenké střevo až do tlustého střeva. Jakmile se tam dostane, laktóza projde určitým druhem kvašení pomocí bakterií, které se tam vyskytují. Při tomto procesu vzniká plyn. Tento plyn může způsobovat nevolnost,bolesti,křeče a průjem.

Měli bychom vynechat všechny mléčné výrobky?

Ve většině případů, kromě těch závažných, neznamená, že když jste intolerantní k laktóze, měli by jste se trvale vyhýbat všem mléčným výrobkům. Několik studií ukázalo, že ti, kteří jsou intolerantní, mohou vypít jednu až dvě sklenice mléka denně bez nějakých problémů. Podle studií se negativní příznaky dokonce mohou zlepšit, pokud je mléko podáváno pravidelně, ale v menších dávkách. Vědci spekulují, že je to proto, že baktérie se ve střevě časem rozroste, což způsobí silnější reakci než když je bakterie vystavována laktóze nepřetržitě-a tím se také stane více efektivní.

Jen nezapomeňte hlavní důvod proč pít mléko: kalcium. Pokud děti nedostanou množství kalcia, které potřebují, riskujete jejich zdravý růst a stavbu kostí. Jedna novozélandská studie ukázala, že děti, které kompletně vyloučí mléčné výrobky z jejich jídelníčku, dostanou pouze jednu třetinu jejich potřebné dávky kalcia, což bylo přímo zodpovědné za podstatně vyšší výskyt zlomenin kostí než u dětí, které požívaly mléko a výrobky z něj. Mléko prostě tělu prospívá.

Zatímco je jistě možné dostat kalcium z jiných zdrojů, museli byste jich konzumovat mnohem větší množství, abyste dostali stejnou dávku kalcia obsaženou ve většině mléčných výrobků. Pokud se vám stýská po dnech, kdy jste si mohli bez obav vychutnat mléčné výrobky, zvažte vyzkoušení potravinových doplňků (enzymy laktázy). Mnoho lidí s mírnými nebo středními projevy zaznamenali skvělé výsledky a nyní mohou znovu používat mléčné výrobky bez jakýchkoliv projevů či komplikací.

Bonusový vědecký fakt: Mléko je bílé díky kaseinu (protein v mléce). Molekuly kaseinu jsou kulového tvaru a rovnoměrně rozmístěny po celé tekutině, čímž je světlo ohýbáno napříč většiny části barevného spektra. To dělá mléko mírně matné a naším očím se jeví jako bílé.